Caută calea, alege viitorul

Bibliotecă vie pentru alegerea profesiei. Este considerat premieră națională programul organizat de Asociația pentru Dezvoltarea și Consolidarea Comunității în colaborare cu Liceul Teologic Romano-Catolic Segítő Mária din Miercurea Ciuc. Programul a început luni și s-a terminat vineri în săptămâna școala altfel.
Liceul Teologic Romano-Catolic Segítő Mária a pus mult accent și în trecut să ajute elevii în căutarea continuării studiilor sau a viitoarei meserii. Aceste activități au fost organizate în trecut în cadrul orelor de diriginție pe baza relatării directorului liceului Tamás Levente.
Este considerat premieră națională ca săptămâna școala altfel să fie dedicat tematicii alegerii vocației elevilor dintr-o școală întreagă.


Programul săptămânii a fost întocmit de Gábor Zsuzsa profesor consilier, președintele Asociației pentru Dezvoltarea și Consolidarea Comunității Csíki Emese profesoară de geografie din cadrul unității de învățământ.
în primele zile au fost organizate diferite activități interactivă cu tematica abilități, aptitudini, valorile muncii. Pedagogii au prezentat în 19 clase câte două profesii. Cel mai așteptat moment al programului a fost joi, biblioteca vie pentru alegereaeșteaptă, unde au participat 40 de persoane reprezentând diferite profesii. Elevii puteau să aleagă toată ziua dintre invitați care au prezentat scurt profesia lor. După prezentare elevii întrebau, discutau despre părțile frumoase și cele necunoscute ale profesiei respective.
Vineri cu titlul Profesiile de modă ale lumii schimbătoare au fost invitați 8 specialiști, dintre care designer web, animator 3D, cofetar, chef (bucătar șef). Paralel vineri pentru elevii din clasa 8. a fost organizat bursa liceelor din oraș pentru a ajuta alegerea acestora privind liceul sau școala profesională unde să meargă din clasa a 9.-a.

Nu trebuie să fie nimeni îngrijorat, fiindcă toți o să-și găsească locul în viață. Acum e altfel ca în trecut, că alegerea profesiei era pe viață. De exemplu, și sistemul universitar e organizat în așa fel, ca după studiul de bază la masterat poți să alegi ceva total diferit față de studiul de bază. În zilele noastre vorbim de învățare pe tot parcursul vieții. Cu școala sau universitatea nu se termină învățarea, tot timpul trebuie să învățăm lucruri noi ca să facem față vieții zilnice.

a relatat Gábor Zsuzsa profesor consilier, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunității, organizatoarea programului.

Mi a plăcut foarte mult această săptămână, am vorbit cu ingineri constructori care au prezentat două lature ale acestei profesii. A fost foarte bun și când profesorii au prezentat câteva profesii. Toți erau pregătiți foarte bine. A fost bună și ziua în care ne-am testat abilitățile ca să avem idee ce profesie ne ar fi la îndemână. Pentru mine săptămâna a fost de mare folos.

a relatat Gábor Hanna Dóra, elevă în clasa a 12.-a.
RO